OPPFORDRER: Direktør i Norsk Vann Toril Hofshagen oppfordrer bransjen til å fortsette kampen mot plastforsøpling og mikroplast.

Friskmelder norsk drikkevann

Norske drikkevann har svært lave nivåer av mikroplast, ifølge en Norsk Vann-kartlegging.

Forfatter: Admin          Publisert: tor 27. september 2018         Foto: Foto: Norsk Vann

Flere avisoppslag i fjor slo alarm om mikroplastinnholdet i drikkevannet. Nå har Norsk Vann gjennomført en grundig analyse av drikkevannet ved 24 vannverk.
 
– Kartleggingen viser svært lave nivåer av mikroplast i norsk drikkevann, også hos de vannverkene som potensielt har de mest forurensede drikkevannskildene. Dette er gode nyheter for oss alle, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann i en pressemelding. 
 
Ingen helserisiko
Forekomsten av mikroplast i vannkilden, i behandlet vann og i vann ute på ledningsnettet har blitt undersøkt. Analyser viser at forekomsten av mikroplast i vannprøvene var null eller nær null. Folkehelseinstituttet har fulgt prosjektet fra start og foretatt en helsemessig vurdering av resultatene fra kartleggingen. Konklusjonen er at mikroplast ikke utgjør noe helserisiko.
 
– Med utgangspunkt i foreliggende kunnskap, utgjør disse lave nivåene av mikroplast i drikkevann ingen helsemessig risiko, bekrefter seniorrådgiver Susanne Hyllestad ved Folkehelseinstituttet. 
 
Ingen sovepute
Norsk Vann mener de gode resultatene ikke må være en sovepute.
– Selv om forekomsten av mikroplast i norsk drikkevann er lav, må kampen mot plastforsøpling og mikroplast fortsette. Det er viktig for å hindre forurensning av miljøet og for å sikre fortsatt trygt drikkevann i springen, understreker direktør Toril Hofshagen.
 
 
 

 

FÅ BLADET TILSENDT
LAST NED PDF

Nr. 2 - 2018